START STÄMNING SERVICE RENOVERING KONSERTTJÄNST FÖRSÄLJ./UTHYR. TILLBEHÖR FAQ
 

FAQ

     
Frågor (FAQ)
Stämning
Service & Reparation
Skötselråd
Köpa begagnat
Under motorhuven
Sök ditt pianos ålder
Om Steinway & Sons
 

Steinway & Sons

|
Historien
|
|

Steinway & Sons - historia

Heinrich Engelhard Steinweg

Heinrich Engelhard Steinweg föddes den 15 februari 1797 utanför Wofshagen i mellersta Tyskland. Början på 1800-t var en politiskt mycket instabil tid i Europa och genom flera krig, svåra svältperioder och familjetragedier hade 1812 Heinrich förlorat båda sina föräldrar och var den enda överlevande av sina tolv syskon. Han tog värvning i Napoleons armé där han under fredsperioderna utbildade sig till möbelsnickare och ledde en lokal orkester som spelade åt militären. Heinrich slutade vid tjugo års ålder från armén och började arbeta för en orgelbyggare i staden Goslar, men blev snart otålig över den långa lärlingstiden som kunde vara i upp till åtta år. 1820 flyttade han till Seesen där han försörjde sig som möbelsnickare och orgelreparatör. Här väcktes hans intresse för Fortepianot som hade blivit populärt i Europa under slutet av 1700-t, och han började en mindre tillverkning av taffelklaver. 1825 gifte Heinrich sig med Julianne Thiemer och tillsammans fick de tio barn, som så snart de var stora nog började arbeta med pianotillverkningen.
 

   
 
  Henry Engelhard Steinway
  Henry Engelhard Steinway

Flytten till Amerika

Steinwegs instrument fick snabbt ett gott rykte och vid början av 1840-talet uppgick produktionen till ett tiotal instrument om året. Försäljningsframgångarna förbättrade familjens ekonomi och alla barnen kunde få en god utbildning. Under 1840-talet blev det åter oroliga tider i Europa och 1850 beslöt sig familjen för att emigrera till Amerika. Äldsta sonen C. F. Theodore Steinweg stannade kvar i Seesen och fortsatte instrumenttillverkningen tillsammans med Friedrich Grotrian fram till 1865 då han sålde sin del av firman och emigrerade även han till Amerika. Grotrian fortsatte tillverka instrument först under namnet Steinweg Nachfolger och bytte sedan till det nuvarande namnet Grotrian-Steinweg.
 


Steinways uppgång

Familjen Steinweg beslöt att ändra sitt efternamn till det mer anglosaxistklingade ”Steinway” för att bättre passa in i det Amerikanska samhället. De hade efter ankomsten till New York tagit anställning hos olika pianotillverkare och försörjde sig som anställda fram till 1853 då de skaffat sig ett tillräckligt stort kapital för att starta en egen tillverkning under ledning av Henry Engelhard Steinway. Tillverkningen börjde på en vindsvåning där de byggde ett piano i veckan. 10 år senare var Steinway & Sons Amerikas största pianotillverkare. 1880 öppnades under ledning av Theodore Steinway den europeiska fabriken i Hamburg.
 

   
 
  Steinway Hall
  Steinway Hall New York
Konstruktionsförbättringarna

Under 1800-t utvecklades pianot och flygeln snabb takt. Erard tog 1821 patent på den flygelmekanik som använd idag, och 1843 tog Jonas Chickering patent på järnramen. 1859 tog Henry Jr (son till Henry Engelhart S.) patent på den korssträngade flygeln - genom att lägga bassträngarna i kors över diskantsträngarna kunde dessa göras längre och vibrationerna överföras till resonansbottnen effektivare, en idé som kom att revolutionera pianotillverkningen. Theodore Steinweg hade fått en gedigen ingenjörsutbildning i Tyskland och tog mellan 1868 och 1885 fyrtiofem patent som kom att lägga grunden för Steinways framgångar. Många av idéerna var inte nya, men han utvärderade och utvecklade dem på ett vetenskapligt sätt som ingen hade gjort tidigare. En Steinwayflygel från mitten av 1880-t är förbluffande lik de som tillverkas idag.
 

Steinwayartisterna

Tack vare sina moderna och högkvalitativa instrument lyckades Steinway engagera flera av 1800-t största pianister för konsertturnéer i Amerika och Europa. Steinway lät 1866 uppföra en konsertlokal, Steinway Hall, som snabbt blev ett kulturcentrum i New York. Den första pianist som engagerades var Anton Rubinstein - under 239 dagar höll han 215 konserter över hela Amerika, enbart spelande på Steinways instrument. Rubenstein följdes av Ignace Paderewski, Ferruccio Busoni, Josef Hoffman, Sergei Rachmaninoff, Vladimir Horowitz, Arthur Rubinstein, Glenn Gould m.fl.
 

   
 
  Rubinstein
  Rubinstein spelar för tzaren

Steinway under 1900-t

Efter de stora framgångarna i början av 1900-t hotades Steinway flera gånger under mellankrigstiden av konkurs. Under första världskriget låg tillverkningen nere och efter en uppgång under början av 1920-t kom den stora depressionen som slog mycket hårt mot pianoindustrin. 1942, under andra världskriget, förbjöds Steinway att bygga piano eftersom all metall skulle användas till krigsindustrin. Fabriken fick i stället bygga glidflygplan åt militären. Fabriken i Hamburg drevs vidare under andra världskriget, men försäljningen minskade drastiskt då Hitler förklarade Bechstein som det officiella flygelfabrikatet för Tredje Riket. När Amerika blandade sig i kriget 1941 förklarades Hamburgfabriken som krigsegendom av Nazisterna. Fabriken fick fortsätta att bygga piano, men tvingades även tillverka krigsmateriel för den tyska armén. En del av fabriken skadades av de allierades bombningar under slutet av kriget, men tillverkningen kunde fortsätta. När britterna intog Hamburg förklarade de fabriken som brittiskt krigsbyte och tillverkningen stannade av från 1944 till 1948. Under denna tid klarade fabriken sig på att renovera och sälja begagnade piano.
 

   
 
  Steinwayreklam
  Reklamblad för Steinway 1915
Nya ägare

Eftersatt marknadsföring, behov av nya investeringar och en allt för stor splittring av aktiekapitalet inom Steinwayfamiljen ledde till att företaget 1972 såldes till CBS, Columbia Broadcasting System, som är ägare av bl.a. Fender gitarrer. Nödvändiga investeringar i fabriker och marknadsföring kunde nu genomföras, och Steinway fick även tillgång till CBS akustiska laboratorier. Många anser dock att Steinways kvalitet försämrades under CBS tiden. Hamburgfabriken hade till stor del under Steinwayfamiljens ägande fått arbeta självständigt, men nu CBS ville överföra de Amerikanska tillverknings- och marknadsföringsmetoderna till Europa. Spänningarna mellan CBS och Steinway växte allt mer och 1985 köptes Steinway & Sons ut av en grupp amerikanska investerare från Boston. Steinwayfamiljen har idag inget inflytande över tillverkningen.
 

 
   
Opera browser
Snabbare, säkrare, bättre!
 
 
Skriv ut Skicka länk

 
Smålands Klaververkstad · Ekhorva gård · S-360 70 Åseda · Sverige · 0474 - 500 32 · info@klaververkstaden.se

Copyright © - Smålands Klaververkstad 2002